Cum intri în centrul Centrul Vechi, pe strada Blănari ard apartamentele de la ultimele două etaje. În jurul clădirii nr. 12 roiesc haotic trei autospeciale cu apă și spumă, patru salvări și-o macara pe care stau cocoțați câțiva pompieri. Trag ca disperații de niște ferestre încinse din spatele clădirii. Încearcă s-ajungă la foc.
În scara de bloc, o femeie cu mâinile pârlite și trei vecini intoxicați sunt luați pe sus de alți pompieri și băgați în ambulanțe. Sunt victimele incendiului. Restul locatarilor stau în mijlocul străzii cu gurile căscate și se uită la fumul gros care iese din toate crăpăturile clădirii vechi de aproape două secole.
Vedere din spatele clădirii nr. 8, str. Blănari
Perete-n perete cu apartamentul în flăcări, o fată de vreo 12 ani se trezește speriată. Cizmele pompierilor de pe acoperiș transformă tavanul casei într-un difuzor care scuipă cu bubuituri metalice. E Vinerea Patimilor și ai ei sunt plecați prin oraș după cumpărăturile pentru Paște.
Două săptămâni mai târziu, aceeași copilă țipă cu fața mânjită de lacrimi și mâinile sudate de canapea. O avalanșă de praf îmbâcsit și-o furtună de vibrații îi zguduie pereții casei care par că se rup. Cele două clădiri vecine, numărul șase și patru, s-au prăbușit. Cu câteva minute în urmă, un excavator și-o mână de muncitori meștereau o groapă în spatele uneia dintre clădirile dărâmate. N-a apucat să-i vadă nimeni la față, nici tablă cu informații despre șaniter n-aveau pusă pe gard. Fugiseră atunci când clădirile începuseră să pârâie și să se bălăngăne. .
S-au dărâmat două clădiri monument istoric, dintre care una aparţinea primăriei. Cei din casele vecine făcuseră de-a lungul timpului zeci de sesizări că stau sa pice. Autorităţile au venit si au constatat că vecinii au dreptate, dar si-au pasat între ele răspunderea. Într-o zi, în timp ce excavatorul săpa în fundaţia casei de la nr. 4, clădirea primăriei a început sa pârâie și s-ă prăbuşit.
Când am sunat la Primărie nu mi s-au dat explicaţii si păreau că nici nu le căutau. Toată lumea-i mulţumită, e un teren liber in centrul vechi.
Fațadele clădirilor cu numerele patru și șase au căzut în stradă. Au lovit destul de serios peretele din exterior al magazinului din dreapta
M-am dus să văd despre ce-i vorba acolo, însă polițiștii erau foarte atenți ca televiziunile să nu se-apropie de dărâmături. Am profitat de asta și-am sărit gardul unei biserici. M-am urcat pe-o coșmelie cu lumânări pentru vii-morți-6/49 și-am plonjat pe mormanul de cărămizi și fiare din clădirea prăbușită. După ce-am cotrobăit prin ruine, am ascultat poveștile oamenilor din zonă despre prăbușirea celor două clădiri. Toți spun că autoritățile nu au făcut nimic să prevină căderea clădirilor care ar fi putut să ucidă oameni.
Magazinul din ruine
Cu puține minute înaintea prăbușirii celor două clădiri de pe strada Blănari unul din proprietarii unui magazin de la parterul clădirii vecine a făcut perimetru în jur și le-a spus oamenilor să-și mute mașinile. A auzit o bubuitură dinspre clădirea vecină, iar la două minute a venit un constructor să-l avertizeze. ”Am văzut (n.r. prăbușirea) live! Tu știi cum e? Nor de ăla de avalanșă. Am înghețat prima dată și nu știam pe unde s-o iau. Și-am luat-o la fugă. A făcut VRUUUUM! și-a căzut.”
Una din clădirile dărâmate a fost construită în 1884, avea două etaje și era trecută în categoria ”urgență 1„ privind riscul seismic. Imobilul se afla și pe lista monumentelor istorice de categoria B. Aici a stat celebra actriță Tora Vasilescu, care a vândut-o prin anii 2000 cetățeanului Adrian George Nuță. El este cel care, în 2009, când clădirea nu mai avea decât fațadă, și-a luat autorizație de la Primărie ca s-o reconstruiască. Cu puțin înainte de luna aprilie 2013 Nuță a angajat o firmă și s-a pus pe treabă. Întâi a curățat mormanele de gunoaie din spatele fațadei, apoi a băgat buldozeru’ să sape fundația.
Fațadele au căzut în stradă – Restul caselor s-au prăbușit spre groapa săpată de excavator
Până acum vreo doi ani, clădirile care s-au dărâmat pe strada Blănari erau squat-uite de oameni ai străzii. ”Tu nu știi ce era aicia inainte. Șerpăraie! Aurolaci! De vineri seara, de când începea weekendul aicia: făceau grătare pe balcon, muzică de aia insuportabilă, se pișau de pe acoperiș pe oameni.”, îmi spune Criprian care, împreună cu frate-su, are magazinul lângă care s-au prăbușit clădirile.
Proprietarii magazinului afectat de prăbușire se ceartă cu polițiștii. Vor să-și recupereze actele și banii din casa de marcat
Amândoi au fețele mov de nervi și-și varsă năduful pe cine-apucă. Cu toată nebunia asta, sunt obligați să țină magazinul închis. Plătesc o căruță de bani pe chirie. Însă culmea nefericirii lor e un telefon pe care Ciprian l-a primit de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, la nici o oră de la prăbușire. L-au chemat cu toate actele la control.
Nu venise nimeni să-i anunțe că-i riscant să stea pe-acolo decât ”în momentul în care-a căzut peretele. Noroc c-a ieșit fata din magazin cu un minut înainte. Cică au dat intenționat cu excavatorul peste piciorul de rezistență ca s-o dea jos. Altfel, n-aveau voie s-o dărâme. Primăria nu-ți dă autorizație când e vorba de clădirile incluse pe lista patrimoniului istoric”.
Vecina din clădirea de-alături
O doamnă pe la vreo 40 de ani se plimbă agitată pe lângă banda galbenă care împrejmuiește ruinele de pe strada Blănari. ”Trosnea (n.r. clădirea) de ieri! De aseară, de când a plouat. Trosnea casa când bătea vântul”, îi spune unui bărbat care locuiește în zonă. Ea stă la o casă distanță de dărâmături. Din ‘90 încoace, a făcut zeci de sesizări la Primărie și la Administrația Fondului Imobiliar că se dărâmă clădirile vecine. Ultima sesizare a facut-o pe la sfârșitul lunii trecute, când vecinul căruia i s-a dărâmat clădirea s-a hotărât să facă șantier în spatele casei ei.
Click pentru a mări imaginea
Stânga: Solicitare către Autoritatea Fondului Imobiliar din data 14.03.2013
Dreapta: Răspunsul Primăriei la o solicitare identică cu cea din stânga trimisă încă din 2005
Femeia le cerea celor de la Autoritatea Fondului Imobiliar să se ocupe de clădirea vecină pentru că e degradată din cauza scurgerilor de apă de pe acoperis, iar structura de rezistență e aproape distrusă. ”A venit cineva de la AFI , s-a uitat și ”Vai de mine, groaznic! O s-anunțăm Primăria!” Când a trimis aceeași solicitare celor de la Primărie, a fost trimisă înapoi la cei de la AFI. Despre muncitorii care au provocat prăbușirea spune că ”Se apucaseră de construcții fără niciun fel de pregătire. N-au pus plasă de protecție, nimic. S-au apucat să lucreze sâmbătă dimineață, când nu era nimeni la ISC (n.r. Inspectoratul de Stat în Construcții) să-i urmărească”.
În două săptămâni, fiica ei a trecut prin două momente de cumpănă. Primul a fost când a luat foc casa vecinilor, al doilea când s-au prăbușit clădirile. La ambele nenorociri era singură acasă. Maică-sa a decis s-o ducă de-acasă până se lămuresc lucrurile cu prăbușirea.
Curtea interioară a vecinei a fost distrusă de marea zguduială
Printre polițîștii care securizează zona, un bărbat la costum dă din mâini și vorbește la telefon din cinci în cinci minute. Vecina îmi spune că ”minunatul ăla e de la Primărie. M-a sfătuit să nu mai stăm acasă. Să plecăm dacă avem unde – la rude sau la prieteni. PRIETENE, ești idiot? Vorbim despre dreptul meu de proprietate. Fă ceva! Rezolvă-ți problema. Nu e problema mea, decât că mi-ai făcut-o tu! Eu nu vreau să plec de-aici!” Locuiește în clădire din ‘79 și deși îi vine s-o ia la fugă, cu toate problemele pe care le-a avut aici, iubește Centrul Vechi și crede că nu s-ar putea acomoda la bloc.
Plimbare pe mormântul din moloz
În capătul unui fundac desprins din strada Doamnei e curtea Bisericii Bulgare și singura cale de acces la ruine nepăzită de polițiști. Aștept momentul potrivit și mă urc de pe tabla căsuțelor cu lumânări aprinse – pe gardul din beton, înalt de doi metri. Locul arată ca după bombardamentele din ‘44.
Am sărit pe-un morman de gunoaie, chiar pe lângă excavatorul despre care oamenii spun c-ar fi provocat prăbușirea. Uite cum arăta dezastrul din interiorul perimetrului securizat de polițîști:
Dacă vrei ca imaginile să se deruleze mai rapid – apasă click pe player
Sute de clădiri din Capitală sunt incluse pe lista imobilelor cu grad ridicat de risc de prăbușire la cutremur. Clădirile sunt lăsate să pice. Primăria nu-i obligă pe proprietari să renoveze, iar proprietarii preferă să nu repare casele. E foarte complicat să refaci o casă inclusă pe lista monumentelor istorice, dar pe ei nu-i interesează decât terenul ultra scump de sub clădiri. Așa că le lasă să pice peste oameni.